Projekti

Galerija slika Stambeno-poslovna građevina, Plavo 001

Stambeno-poslovna građevina - Plavo-001 - Zagreb
Godina projektiranja: 2008. g.
Godina dovršetka gradnje: 2011. g.
Autor: Barbara Kalaš Zajc

Belečka je ulica smještena u samom središtu Trešnjevke, sjeverno od Trešnjevačke tržnice, te je jedina veza iz Krapinske /glavna funkcija joj je brza automobilska veza Selske i „Placa“/ prema Trakoščankoj ulici /široka prometnica, spoj Doma sportova i „Placa“, pješački vrlo živa, s mnoštvom terasa kafića, restorana i sl. – uglavnom mjesto sastanka Trešnjevčana u slobodno vrijeme/, te je unatoč svojoj na prvi pogled minornosti prilično prometna. Glavno obilježje Trešnjevke – iznimna raznolikost u sadržaju, visini, stilu, namjeni, vremenu građenja, te nemogućnost iščitavanja provođenja jedinstvenog prostornog plana, kao i rekonstrukcije bez adekvatne dozvole, potleušice u propadanju uz „stambenjake“, „kućice u cvijeću“ s pomno uređivanim vrtom starosjedioca ..... sve se to susreće u tih nekoliko metara šetnje kroz Belečku ulicu. I kako se postaviti pri projektnom zadatku – gradnja manje Stambeno-poslovne građevine (svakodnevnim jezikom: kuće s uredskim prostorom) koja se proteže na objedinjene dvije čestice?

Koncept je „SUPROTNOST“ – tj. doslovce uvođenje još jednog stila, još jednog layera ,još jedne namjene/visine/boje/forme/.....

Nasuprot niskoj potleušici i velikom stambenjaku – sredina /ne gradimo maksimalnu visinu jer je ne smatramo primjerenom/

Nasuprot silnim balkonima ispunjenim samo „klumpom“ i nepotrebnim stvarima koje čekaju na red da ih se za desetak godina iznese s krupnim otpadom – odsustvo balkona i loggia i strukturiranje pročelja samo dinamikom prozora i debljinom ploča opne.

Nasuprot Crvene, žute, bež, bijele, sive – Plavo

Nasuprot dosadnom ponavljanju otvora s etaže na etažu – razigranost istih u proporciji, položaju i veličini uz maksimalno poštivanje potreba interijera posebno obzirom da je svaka od etaža drugog sadržaja.

Nasuprot svim formama i krovovima – čvrsti kubus /u principu s dodatnim izlazom na krov i ogradom vrta, ali koji se ne primijećuje kad ste pred samom građevinom radi uske ulice/

Nasuprot krasno romantičnim, no u uvjetima prometa neuporabljivim vrtovima – krovni vrt kao dio dnevnog boravka.

Nasuprot dogradnjama i prigradnjama – stamostojeća građevina koja svoju opravdanost vidi u činjenici da zamijenjuje dvije manje poluugrađene građevine.

Posebna zanimljivost i najveći ograničavajući faktor jest što je arhitekt ujedno i investitor, te se u svakom detalju iščitava njegova dovitljivost u izradi na prvi pogled posebnih detalja a u „low budget“ izvedbi. Primjerice stube za gornji vrt koje su trebale biti transparentne (čitaj staklene) iz razloga što je ispod njih ulaz u stan i tendencija je bila da propuste što više zenitalnog svjetla i dočaraju kompletnu visinu od dvije etaže, izrađene su od čelične mreže, čime je postignut još i bolji dojam jer je izbjegnut efekt refleksije. Prvotno zamišljeno pročelje od ploča tipa „Trespa“ sa strukturiranom fasadom u području direktorske sobe poslovnog prostora transformirano je u najuobičajenu „Demit“ fasadu s PVC stolarijom, koja postaje prezentirana u najboljem mogućem svjetlu i ne ponižava dignitet arhitektonskog izričaja, već ga čak oplemenjuje darujući još jednu komponentu skromnosti i primjerenosti.