Projekti

Galerija slika Stan trešnjevka

Stan – Barbara Kalaš Zajc – Trešnjevka, Belečka 3
Arhitekt: Barbara Kalaš Zajc, dipl.ing.arh., Biro-gradnja d.o.o.
Dizajn slika/printeva na rolo zavjese: Barbara Kalaš Zajc, dipl.ing.arh. i Ivana Desović, dipl.ing.arh.

Fotograf: Frane Fabris, moja4zida
Stolar: Božo Berc, IDEA FORMA D.O.O.
Oprema/Aparati: Whirlpool, www.whirlpool.hr

Bijeg od klasičnog, ograničenog stana izmjeđu dvije paralelne plohe udaljene 260 cm.

Glavna karakteristika stana je razbijenost volumena po vertikali unatoč činjenici da je cijeli stan izgrađen u jednoj etaži; što korisnicima daje veći osjećaj slobode. Isto je postignuto ulaskom u stan na poluetaži i izlaskom na krovni vrt i terasu, što zajedno s dematerijalizacijom nosivog zida stubišta koji je pretvoren u veliku staklenu stijenu i staklena vrata visine tri metra, večim staklenim površinama svih otvora, osunčanjem sa sve četiri strane svijeta i razlikom u visini dnevnog boravka (a pomoću koje na terasi nastaje razlika u visini = drvena klupa) optički povečava stan.

Cijeli projekt je rađen integralno – arhitektura, interijer, dizajn namještaja, izgled slika...sve je promišljano u istom trenutku. Kao arhitekt teško bih podnijela obitavanje u vlastitom životnom prostoru koji mi je osmislio netko drugi, kao i mobiliar koji mi je dizajnirao netko drugi.

Kad se u jednom trenutku ostvarila potreba za „skućenjem“ u vlastitom stanu radi osnivanja obitelji, kao i većem, novom radnom prostoru – uredu, počeli smo tražiti adekvatnu lokaciju. Dvije godine nismo pronašli parcelu koja bi nas zadovoljila, a na kraju je parcela pronašla nas i odlučili smo se za gradnju manje zgrade na način da dio novoizgrađenih nekretnina ostane starim vlasnicima parcele. Win-win situacija: mi nismo ulagali u kupnju parcele, stari vlasnici imaju neuporedivo veću kvalitetu stambenog prostora, a mi smo na najkvalitetniji način riješili svoje stambeno pitanje kao i novi arhitektonski studio u istoj zgradi.

Stube – materijal: kamen-parket-željezna mreža: svaki od krakova stubišta unutar stana je u drugom meterijalu iz funkcionalno-oblikovnih razloga (kamen – na ulazu jer podnosi mokro, parket uz ormariće za cipele da se može sjesti na toplo, mreža na izlasku na krov radi prozirnosti i sveukupnog dojma visine prostora od ulaska u stan do izlaska na krov).

Kružni tok kretanja kroz prostor – stube-hodnik-kupaonica-vešeraj-kuhinja-dnevni boravak-stube izuzetno pojednostavljuje korištenje prostora, čini ga praktičnijim i daje dojam većeg stana. Najinteresantniji je klincima za igru lovice ili utrke tricikala. Ograda između stuba i hodnika je privremenog sigurnosnog karaktera.

Ugrađeni ormari su arhitektima iznad svega – sve jednostavno mora biti ugrađeno, rađeno po mjeri i dizajnirano baš za predviđeni prostor jer kupljeni mobiliar nikada ne može iskoristiti svaki mm3.

Najoriginalnija je biblioteka na stubama, a jednako praktične su ugrađene ladice u niši dnevnog boravka, staklene police (za čuvanje staklenih predmeta – transparentno s transparentnim) iznad njih, te kupaonski ormarić koji se stapa s keramičkim pločicama velikog formata, kao i klasični ugrađeni ormari ulaznog prostora i spavaće sobe.

Ugrađenost je naglašena i sivom plohom u stubištu koja u cjelinu objedinjava ugradbeni ormar i vrata WC-a i bijelom plohom dnevnog boravka koja objedinjava ugradbene ladice i vrata izbe.

TV je postavljen na također ugrađeni element koji se sastoji od velikih ladica za spremanje igračaka, a zahvaljujući svojoj dubini služi i kao klupa za sjedenje/igru.

Roditeljska soba je cijela izrađena po mjeri, od ugradbenog ormara čije su plohe ogledalo i također je optički povečana na taj način, preko kreveta koji u sebi sadrži i još jedan ormar (kad je podignut madrac) i noćni ormarić u negativu (tj. policu i ladicu). Staklena opeka doprinosi boljem osvjetljenju iste.

Kuhinjska radna ploha je okupana svjetlom, danju od staklene opeke (koja se po potrebi može zasjeniti) a noću linijom led rasvjete. Veća dubina plohe je postignuta tako što je ista uronila preko zida, do opeka, a da se korisni prostor (poda) kuhinje nije smanjio. Specifičnost su ladice velikih formata koje nisu (kao što to uvijek biva) direktno jedna iznad druge. Kvalitetu kuhinje podižu Whirlpool aparati (...). Kuhinja je dio dnevnog boravka ali se i po potrebi pomičnom stijenom od mutnog stakla može odijeliti kako mirisi kuhanja ne bi zahvatili cijeli stan.

Kupaonica je izuzetno jednostavna, sastoji se samo od tri elementa: pult s umivaonikom (također rađen po mjeri), kada i WC školjka.

Odabir rasvjete u dnevnom boravku: Artemide Pipe - original design by Herzog and De Meuron for Artemide – rasvjetno tijelo koje nije ni visilica ni reflektor ni plafoniera, tj. sve je to u jednom. Prostor iznad sofe/TV-a je osvjetljen visilicom i plafonierom fluidnih formi.

Dnevni boravak je koloriziran slikama koje su također rađene kao integrirani dio interijera te su aplicirane djelomično na rolo zavjese a djelomično fiksirane na zidove, a zajedno čine jedinstvenu sliku.

Pomicanjem/zatvaranjem i djelomičnim zatvaranjem rolo zavjesa postiže se razigranost i mobilnost slika.

Krov – vrt + terasa. Vrt u gradu nema smisao radi prometa i nedovoljnog osunčanja, no na krovu je to sasvim drukčiji karakter. Gradu je vraćen komad zelene plohe koja ponovo privlaći leptire i pčele...

Najveći dio je prekriven travnjakom i služi za igru: piknik, kampiranje, nogomet, park; dok je mali dio prekriven začinskim biljem. Terasa je prekrivena drvenim elementima, a razlikom u visini nastaje klupa.

Trenutno je sve podređeno djeci, a s godinama će se izvesti i ugrađeni lounge namještaj za odmor.

Vrata – u zgradi svaka druge boje, u hodniku sobe svaka druge tople boje s dovratnicima u istoj, sivoj boji.